Heren 1 worstelt en komt boven

Net als twee weken geleden reisde Shot af naar Amsterdam, waar nu het eerste team van VV Amsterdam de tegenstander was. Vorig seizoen was Shot hier met een smadelijke 4-0 van het veld geveegd, terwijl ook de recente nederlaag tegen US elders in de hoofdstad nog tussen de oren zat. De verwachtingen waren dan ook niet hooggespannen, temeer de tegenstander over een internationale selectie beschikte, met maar liefst vijf nationaliteiten.

In de eerste set startten de mannen verrassend goed met veel servicedruk en wist het team direct een voorsprong van vijf á zes punten te pakken. Met slimme set-ups van Thijs Verbeek werd Bart van Aalst enkele keren in stelling gebracht op de drie meter, van waar hij met lepe ballen scoorde. De andere aanvallers pakten ook hun punten mee en zo werd de eerste set vrij eenvoudig met 20-25 gewonnen.

De tweede set verliep lange tijd in het voordeel van Shot. De servcicedruk, passing, blokkering en aanval waren op orde, al stokte tegen het einde van de set de aanval. Coach Mark Meuleman bracht Henk-Jan van Doorn in die zijn eerste balcontact direct in een punt omzette, en gaf daarmee het laatste zetje voor de setwinst: 23-25.

Het leek er al snel op dat de daaropvolgende set, een soortgelijk verloop zou hebben. De Amsterdamse ploeg had met het inbrengen van de nodige wissels echter nieuw elan gekregen en knokte voor elk punt. Met veel energie wisten ze de derde set – vooral door het ontbreken van aanvalskracht bij Heren 1 – op het nippertje met 26-24 naar zich toe te trekken. Vooral aan het einde van de set lieten de mannen het liggen, wat het extra zonde maakte; het team had de hele set voorgestaan, maar gaf deze voorsprong aan het einde van de set weer weg.

Zonder overmatige inspanning – de schoenen hoefden niet opnieuw gestrikt te worden – en met de frisse inbreng van Ricardo van der Velde, won Heren 1 de laatste set overtuigend. Het leek erop alsof Amsterdam alle energie in de derde set verbruikt had en onze mannen deze juist teruggevonden. De 18-25 eindstand was een faire weergave van het krachtsverschil.

Na diverse keren te hebben geworsteld met teams uit én in Amsterdam, wist Heren t met de 1-3 winst voor het eerst een overwinning mee naar huis te nemen. Dat gebeurde op een redelijke overtuigende wijze, waar bij dankbaar gebruik werd gemaakt van de zwakheden van de tegenpartij.

Meuleman was na afloop tevreden met dit resultaat: “Ik weet dat de mannen niet graag in de hoofdstad spelen. Na het échec van twee weken geleden, zie ik een duidelijk opgaande lijn en ik heb het idee dat in dit team nog meer muziek zit.”

Volgende week is Heren 1 vrij, op zaterdag 28 oktober speelt het team thuis tegen Spaarnestad 2 uit Haarlem.