Heren 1 knokt zich omhoog

Met een bijna volledig fitte selectie startte Heren 1 zaterdag in sporthal Interweij de belangrijke wedstrijd tegen Sovoco uit Soest, de huidige nummer één van de tweede divisie. Bij verlies zouden zij het zicht op een top vijf-positie verliezen, bij winst zou er weer aansluiting zijn. Vorig seizoen moest Heren 1 twee keer het onderspit delven en met de wisselende resultaten van de afgelopen maanden, leek het vooraf een zware middag te worden. Dat werd het ook; het publiek op de volle tribunes kreeg twee uur lang een intense volleybalstrijd voorgeschoteld.

In de eerste set hielden de teams elkaar tot 16-16 goed in evenwicht. Heren 1 had wat meer servicedruk, terwijl Sovoco aanvallend beter doorkwam en daardoor tot 16-19 kon weglopen. Coach Mark Meuleman bracht Henk-Jan van Doorn in de ploeg, waarna de aanvallen gevarieerder werden en zo kwam Heren 1 punt voor punt langszij en kwam het zelfs op 24-23 voorsprong. Een zinderende ontknoping volgde, met enkele lange rally’s waarin beide teams door de spanning de bal niet op de grond kregen. Sovoco kwam nog een keer terug, maar uiteindelijk konden onze mannen de set met 26-24 binnenhalen.

In de tweede set leek de tegenstander even uit het veld geslagen. Met degelijk volleybal, uitstekende passing, continue servicedruk en gevarieerde aanvallen droogde Heren 1 de tegenstander met 25-16 af. Voor de volleyballers uit Soest was dat het sein om de knop om te zetten. In de derde set werd door beide teams opnieuw volop geknokt. De excellerende Rob Verbeek wist met rake klappen zijn team in de wedstrijd te houden maar vanaf 20-20 leek de energie bij het team toch op te zijn. Persoonlijke fouten resulteerden in een 20-25 set-verlies, met name omdat Heren 1 verdedigend te weinig bracht.

In de vierde set herpakten de mannen zich met servicedruk en wisselende aanvallen. Heren 1 kwam zelfs op een 14-6 voorsprong, maar een wissel aan Soestse zijde zorgde ervoor dat het binnen no-time weer 14-13 was. Heren 1 had geen antwoord op de servicedruk en aanvallen van Sovoco en kwam aanvallend op de flanken niet meer uit de voeten. Meuleman probeerde de wedstrijd met wissels om te buigen maar dat baatte niet, Heren 1 verloor de set met 22-25.

Na bijna twee uur volleybal moest de laatste set de winnaar brengen. Het werden nog vijftien lange minuten. Ondanks dat Heren 1 steeds een voorsprong had, leek ook nu de slotfase spannend te worden. Een uitstekend verdedigend Heren 1, wist bijna alle ballen van de vloer te houden en dat maakte dat zij met 15-10 de winst in de laatste set en de overwinning mochten vieren.

Mark Meuleman was in zijn nopjes met het vertoonde spel: “Vandaag hadden we iedereen nodig om dit resultaat te behalen en dat is goed gelukt. Op alle facetten – aanvallend, serverend, spelverdelend en passend – deden we het goed, iedereen haalde een ruime voldoende. Je ziet dan wel dat zo’n wedstrijd energie vreet en heel veel focus kost, wat ons dan wel parten speelt.”