Heren 1 onderuit tegen Zaanstad

Heren 1 liep afgelopen zaterdag tegen een 4-0 nederlaag aan in de uitwedstrijd tegen Zaanstad 2, uit Koog aan de Zaan. Alleen in de vierde en laatste set maakte ons eerste herenteam aanspraak op setwinst, maar deze ging met 26-24 verloren. Heren 1 keerde huiswaarts zonder wedstrijdpunten.

De eerste set startte rommelig; een deel van het team was wegens file pas tijdens de warming-up op het wedstrijdveld, en een verkeerd ingevuld opstellingsbriefje zorgden ervoor dat de start verre van ideaal was. De opstelling klopte niet en daardoor was het steeds puzzelen wie waar moest staan. Heren 1 kwam direct met 6-1 achter, en bij 13-3 had coach Mark Meuleman al twee time-outs genomen. Vooral passend kregen de mannen het niet op de rit. Bijna geen een bal kon aanvallend over het net worden gebracht. Ondanks twee vroege wissels kon Heren 1 het tij niet keren. Met 25-15 was de eerste set een om snel te vergeten.

Heren 1 kwam in de tweede set beter voor de dag en pakte een voorsprong van enkele punten. De servicedruk ging omhoog en het team kon beter het spel maken. Maar toch sloop geleidelijk aan weer de onzekerheid in het spel en werden te veel onnodige fouten gemaakt. Met name het uitvoeren van de eigen taak en de overtuiging om elke bal goed te willen brengen, ontbrak. Zo kwam Heren 1 toch weer op achterstand en uiteindelijk ging ook deze set met 25-21 verloren.

In set drie waren de mannen de kluts weer helemaal kwijt en kon het team aanvallend geen vuist maken. In de pass was het onrustig en lukte het niet alle aanvallers in het spel te betrekken, waardoor de aanval te voorspelbaar werd. De beperkte wisselmogelijkheden aan Shotzijde (Heren 1 trad aan met slechts negen spelers) hielpen daarin ook niet mee. Met 25-15 ging deze set ook ruim verloren.

Set vier begon net als set twee; de mannen begonnen goed en de set verliep grotendeels gelijk op. Lange tijd bleef in het midden wie er met de setwinst vandoor zou gaan. Uiteindelijk moest Heren 1 met 26-24 het onderspit delven. Een enigszins onterechte setuitslag, aangezien de scheidsrechter een uitgeslagen bal als aangeraakt beoordeelde, en een bal die tegen de lichtbalk aan het plafond aan kwam als dubbelfout floot. Twee zuivere punten die het team werden onthouden, en die vermoedelijk de setwinst opgeleverd zouden hebben.

Coach Meuleman was na afloop duidelijk: ‘We zijn momenteel de balans kwijt, door de afwezigheid van een tweede spelverdeler en een blessure op de middenpositie. Aan de andere kant hebben we vier passer/lopers, wat ook niet goed werkt. Passend waren we onder ons normale niveau, zeker de rallypass. Daardoor konden we de aanvallers, en met name het midden onvoldoende bedienen. Achter de drie meter lijn waren de aanvallers niet agressief genoeg, waardoor het ervaren Zaanstad met veel oud-eredivisiespelers die ballen eenvoudig kon verdedigen.’

Volgende week zaterdag speelt Shot weer thuis, en komt VTC Woerden op bezoek. Tegen dit team is de afgelopen jaren al vaak gespeeld, het zal hoe dan ook weer een wedstrijd worden op het scherpst van de snede. De wedstrijd begint om 16.00 in sporthal Interweij.