Skip to main content

Unieke prestatie: Shot heren promoveren weer!

Na een lang volleybalseizoen zijn de mannen van Shot er op spectaculaire wijze in geslaagd om voor het tweede achtereenvolgende jaar te promoveren. Succescoach Gerard Koeman startte vorig jaar voor de zomervakantie al met de voorbereiding voor het nieuwe seizoen omdat hij vond dat het team zich tenminste aan de onderkant van de middenmoot zou moeten handhaven. Hoe anders liep het dit seizoen. In december stond het team nog net achter koploper Vollingo, maar door een mindere periode liep Shot 11 punten uit. Geleidelijk aan verspeelde Shot hier en daar een punt en reisde het met nog maar vijf punten voorsprong naar de concurrent. Dat bleek niet voldoende te zijn om uiteindelijk kampioen te worden. Toen de prijzen werden verdeeld, bleef voor Shot de promotie/degradatie wedstrijden als troostprijs over. De eerste wedstrijd in deze reeks werd thuis tegen US met 3-0 overtuigend gewonnen.
Woensdagavond vlak na de dodenherdenking, trad Shot aan tegen het eerste herenteam van MOVE in Edam. Aangezien het team van Shot op tijd aanwezig wilde zijn, was ook het meegereisde Culemborgse publiek vroegtijdig aanwezig en had het strategisch een plek gekozen op de tribune. De tegenstander was volkomen verrast door de circa zeventig Shot supporters en probeerde via een Facebook-oproep alsnog steuntroepen te mobiliseren. Dat was een aardig idee alleen de Shotaanhang had zich centraal gepositioneerd zodat het thuispubliek naar de beide flanken moest uitwijken. Hier door was er in dat opzicht van een thuisvoordeel geen sprake, maar raakte de tegenstander geïmponeerd door de Shot-aanhang
Shot startte net als in de laatste wedstrijd met Istvan Tkalecz als libero en Yannick Middelkoop. De basisspelers Romar Hoek en Bart van Aalst moesten genoegen nemen met een reserverol. Beide ploegen begonnen goed aan de wedstrijd en hielden elkaar gedurende lange tijd in evenwicht.
Thijs Verbeek die het hele seizoen als middenaanvaller voor veel dreiging had gezorgd, was redelijk goed op dreef en kwam af en toe goed door. Hugo de Rooij had ten opzichte van de vorige wedstrijd meer moeite om de aanvallers vrij te spelen. Tegen het einde van de eerste set bij een nagenoeg gelijke stand werden Bart van Aalst de en Tobias Overdijk door coach Koeman in het team gebracht. Met een paar rake klappen van Van Aalst en een kill-blok van Rob Verbeek werd de eerste set met 25-23 gewonnen. Shot kwam in de tweede set weer snel op een 4-0 voorsprong maar door slordige passing kwam Move weer op gelijke hoogte. Yannick Middelkoop moest plaats maken voor Bart van Aalst. Shot probeerde druk te zetten maar de aanvallers kregen de bal niet op de grond. Diverse persoonlijke fouten completeerden de malaise. Met de inbreng van Ruben Baars voor Ricardo van der Velde en Tobias Overdijk als spelverdeler probeerde Koeman het tij nog te keren, maar het mocht niet baten. Shot verloor de set met 25-20.
In de derde set liep Shot vooral door veel serve druk uit naar een 7-17 voorsprong. Geholpen door de scheidsrechter liep Move een beetje in, maar de overmacht was te groot. De set-overwinning kwam voor Shot niet meer in gevaar (19-25).
De vierde set werd een werkelijk spektakel doordat de scheidsrechters opzichtig fouten maakten ten nadele van Shot. Shot begon weer goed met veel serve druk en sterk aanvallend spel. Bij een stand van 10-14 voor Shot werd vier keer achter elkaar ten onrechte afgefloten door de scheidsrechter waardoor MOVE terug kon komen naar 15 -15 en zelfs een 18-16 voorsprong nam. Nog een keer wisselde Koeman van spelverdeler. Nadat de scheidsrechter opnieuw technisch ingreep ten nadele van Shot, kreeg Bart van Aalst een rode kaart (puntverlies) wegens opmerkingen op de leiding. Shot kwam zelfs met 21-18 achter. Toch liet het team zich niet uit het veld slaan en met een keiharde smash van Henk Jan van Doorn kwam er 23-25 op het scorebord te staan en werd de verdiende overwinning binnengehaald. Daarmee werd een buitengewoon mooi seizoen afgesloten met de promotie naar de tweede divisie. In vier jaar tijd is deze ploeg nu drie keer gepromoveerd, een unieke prestatie.