Shot sleept overwinning uit het vuur

In sporthal Interweij namen de volleyballers van VC Shot het op tegen het tweede team van NVC. De kern van het team uit Nieuwegein bestaat uit hele lange mannen met veel ervaring op een hoger niveau, maar de meesten zijn dan ook wel wat ouder. Het werd dan ook een wedstrijd tussen jong en oud, tussen souplesse en ervaring.

Het werd een rare wedstrijd, waarbij Shot spelverdeler Tobias Overdijk te veel technische fouten maakte, Shot relatief veel foute serveerde maar juist op beslissende momenten heel goed serveerde en waarbij de beide scheidsrechters grossierden in foute beoordelingen en in inconsistent fluiten.

De eerste set was meteen een spannende, waarbij Shot zwak uit de startblokken kwam. Onvoldoende servicedruk en onnauwkeurigheden in spelverdeling en aanval speelden het team parten. NVC kwam steeds beter in zijn spel en leek op de setwinst af te gaan. Met een sterke servicebeurt van Overdijk trok Shot deze set toch naar zich toe.

In de tweede set ging het lange tijd gelijk op. Shot wist via de service druk te leggen bij de tegenstander en kwam ook aanvallend redelijk door, al bleef het op de middenaanval moeilijk om tot scoren te komen. De lange mannen uit Nieuwegein konden ondanks hun lengte hier aanvallend weinig tegenover stellen. Vrij eenvoudig won Shot deze set met 25-20.

Vanaf de start was het beeld in de derde set volkomen anders. Shot werd onder druk gezet, de passing was zwak, de spelverdeling werd daardoor nog eens extra lastig en aanvallers konden daardoor niet worden bereikt. NVC leek met een 7-14 voorsprong zonder problemen op de setwinst af te stevenen. Een uitstekende servicereeks van Bart van Aalst bracht Shot echter weer terug in de race (13-14). Vervolgens ging het redelijk gelijk op, NVC was iets dominanter in de slotfase en kwam weer op voorsprong. Nadat Shot toch weer op 23-23 kwam, bracht coach Kees van Blokland voor de serve de koude Istvan Tkalecz in. De gok pakte goed uit, op zijn twee lastige services had de tegenstander geen antwoord. Tegen de verhouding in trok Shot de set met 25-23 naar zich toe.

Ook de vierde set werd weer een spannende set, waarbij Shot voortdurend tegen een achterstand aan keek. Met de “big points” (de punten boven de twintig) in zicht sloop Shot weer dichterbij. Juist op het moment dat Shot nog probeerde om bij 21-24 voor de setwinst te gaan, maakte een arbitrale blunder een einde aan de ambitie en kreeg NVC het laatste punt cadeau. Daarmee eindigde de wedstrijd in 3-1 en sleepte Shot, met niet al te goed volleybal toch een 3-1 overwinning uit het vuur.

Van Blokland was niet ontevreden met de uitslag maar heeft het team wel beter zien spelen:

“ Het was natuurlijk heel vervelend dat onze spelverdeler zo vaak werd afgefloten, maar dat kwam ook door de servicedruk, waardoor hij vanuit de passing veel moeilijke ballen kreeg. Bovendien floot de scheids niet consequent. Onze aanvallers hadden ook niet alleemaal een goede dag. Het mooie is dan wel dat we twee sets in de laatste fase naar ons toe trekken die we vorig seizoen nog zouden verliezen. Het team is mentaal gegroeid en we staan daardoor keurig in de middenmoot.”