Heren 1 wint verrassend van Leython

Vrijdagavond, lang in de auto naar een tegenstander die aan kop stond en waar vorig jaar in de uitwedstrijd nog kansloos met 4-0 van werd verloren; het waren allemaal geen ingrediënten waarvan de Shotmannen zin kregen om de reis naar Leiderdorp te maken om te gaan volleyballen. Toch revancheerde Heren 1 zich goed ten opzichte van vorig jaar en wist het, enigszins fortuinlijk, met 1-3 te winnen en vier wedstrijdpunten mee terug te nemen naar Culemborg.

Het Shot-zestal begon niet scherp aan de wedstrijd waardoor Leython het initiatief kon pakken. De mannen verdedigden te slap en speelden zonder overtuiging. Aanvallend had de ploeg ook moeite om door te komen. Hierdoor kon de tegenstander uitlopen naar een 18-12 voorsprong en leek het bij een stand van 22-17 de set eenvoudig binnen te gaan halen. Een tactische wissel van coach John Kemp veranderde echter ineens het spelbeeld. Met Thijs Verbeek voor spelverdeler Michiel Vermeulen kwam er schwung in het team en zo begon Heren 1 terug te knokken. Vlak voordat Leython op setpoint zou kunnen komen, kwam pas de echte ommekeer: De Shotmannen maakten vier punten op rij en met 23-25 werd de eerste set binnengehaald. Wellicht een wat gelukkige uitslag aangezien Heren 1 tot aan de 23 punten niet voor had gestaan.

In set twee kwam Heren 1 wederom niet goed uit de startblokken en stond het team meteen 5-0 achter. Hoewel de schade bij 8-8 weer gerepareerd was, liet Shot het toch lopen en had Leython gedurende deze set steeds een kleine voorsprong. Aan het eind drukten de mannen uit Leiderdorp door: met 25-20 wonnen ze de set.

In de derde set ontliepen beide teams elkaar niet veel. Onze mannen hadden het eerdere set-verlies van zich afgeschud en gingen naarmate de set vorderde steeds beter spelen. Libero Stijn Maasdam stond passend zijn mannetje en de aanvallers scoorden volop. Thijs Verbeek pakte als middenspeler een aantal blokpunten mee en met 25-21 was de set overtuigend voor Heren 1.

In set vier lieten de mannen gelijk zien dat het de wedstrijd wilde winnen. Het team pakte meteen een voorsprong en bij 9-13 leek er geen vuiltje meer aan de lucht te zijn. Leython kroop toch nog punt voor punt terug, kwam langszij en stoomde door naar een voorsprong. Alles leek erop dat een vijfde set een winnaar moest gaan uitwijzen. Hoe anders liep het. Bij 23-20 voor Leython serveerde William Vernooij de bal met heel veel geluk via de net-rand, net over het net, 23-21. Leython maakte setpunt en kwam op 24-21, maar een gescoorde aanval en twee blokpunten brachten Heren 1 op gelijke hoogte, 24-24. Uiteindelijk drukte Heren 1 door en won het de set met 25-27, de opluchting en de ontlading waren groot. John Kemp was zichtbaar tevreden met deze uitslag.

Voor Heren 1 zijn er nog voldoende verbeterpunten, maar inmiddels heeft het team met dertien punten uit vier wedstrijden een goede seizoenstart. Volgende week speelt Heren 1 niet, maar zaterdag 2 november spelen de mannen weer thuis. Dan komt Thor uit Bergambacht op bezoek, aanvang 14.00 in sporthal Interweij!