Negen keer op rij, Heren 1 wint weer

Zonder de steun van het publiek trad Heren 1 afgelopen zaterdag in sporthal Interweij aan tegen Zaanstad H3 dat zich net als onze mannen zich in de strijd om de topposities heeft gemengd. Door de nieuwe covid-maatregelen bleven de tribunes leeg, terwijl Heren 1 misschien wel de meest spectaculaire thuiswedstrijd van het seizoen speelde.

In vergelijking met de thuisploeg had Zaanstad – door spelers die in eerdere jaren op een hoger niveau hebben gespeeld – meer routine en veel meer slagkracht. Vanaf de eerst bal moest onze thuisploeg alle zeilen bijzetten om niet op achterstand te raken. De tegenstander wist met hun spel en fysieke voorkomen redelijk te imponeren.

Tot halverwege de eerste set ging het nog gelijk op maar het lukte Heren 1 daarna niet meer om via de service druk op te bouwen. De tegenstander profiteerde daar optimaal van door de ballen vervolgens snoeihard te retourneren (18-25). Uw redacteur en de coronacheck chef van dienst de heer Gradus van Manen, keken elkaar mismoedig aan en tekenden al stiekempjes de contouren van een verliespartij uit door elkaar toe te fluisteren dat dit geen negende overwinning op rij zou worden.

Verrassend pakten de mannen de draad weer op in set twee. Opnieuw streden de beide teams zij aan zij, tot Shot op 16-16, ineens drie punten voorsprong wist te pakken. Voldoende servicedruk in combinatie met goede blokkering en uitgekiende aanvallen, zorgden ervoor dat de set met 25-21 werd gewonnen. Heren 1 ging steeds gevarieerder aanvallen en wisselde af tussen harde klappen en geplaatste ballen.

De derde set leek al snel in het voordeel van Heren 1 te worden beslist. De diagonaal van Zaanstad, die in de twee voorgaande set voor flink wat problemen zorgde, haperde en sloeg meer ballen in het blok en het net, dan op de grond. Heren 1 liep uit naar 19-11, vooral door een strakke serviceserie van Ruben Baars. Door persoonlijke foutjes en minder goede passing van enkele spelers werd het gat verkleind tot drie punten, 22-19. Coach John Kemp pakte een time-out en zette het team recht, waarna bijna achteloos de set met 25-20 werd gewonnen.

Het scenario van de eerste twee sets leek zich te herhalen, de teams bevochten elkaar punt voor punt. Tot 9-9 ging het gelijk op waarna Heren 1 de grip op de wedstrijd verloor. Kemp wisselde maar dat hielp niet. De Shotmannen werden slordig in de passing, konden niet scoren en lieten het hoofd hangen. Er werd niet meer gestreden voor de punten en Heren 1 liet de ballen te makkelijk op de grond vallen. Met 14-25 moest de winst aan de Zaanse tegenstander worden gelaten.

De vijfde set werd bepalend voor de winst in deze wedstrijd. Met hernieuwde energie en passie trok Shot vanaf acquit ten strijde. Coach Kemp zette Henk-Jan van Doorn op de passer-loper positie waardoor Rob Verbeek op de diagonaal kwam te spelen. Heren 1 pakte de voorsprong en liep op de service van van Doorn uit tot 8-3 bij de veldwissel. Met 15-9 werd de set vervolgens gewonnen en daarmee werd toch de negende overwinning op rij een feit.

John Kemp was nogal kritisch over de vierde set: “Ik vind dat we daar ons onnodig hebben laten wegspelen, het lijkt wel een terugkerend patroon. Ik moet ook wel toegeven dat dit een tegenstander van formaat is, die niet voor niets voor de topposities strijdt; wat een slagkracht, dat hebben de mannen dan wel weer goed opgelost.”

Aanstaande vrijdag speelt Shot in de Meern, tegen de mannen van Limes H1. De wedstrijd begint om 21.15 uur.